Bas mi je interesantno da se autori smjera
u potpunosti ograduju od odgovornosti za nesrecu te da postoje penjaci koji ih opravdavaju - ?!
Po njima - krivi su si penjaci jer nisu ovo, jer nisu ono...
Pa cekaj - ono sitno sto znam o penjanju je da je spit sigurna tocka (ako se fakat nekaj jako nije zasralo - kao u ovom slucaju), a vlastito osiguranje moze ili ne mora drzati. Znaci, ako je spit u stijeni racunas da ga je postavljao
strucnjak, da je
znao sta radi i da bi se u svim normalnim okolnostima trebao racunati kao ziher.
Uvijek moze ispasti jedan, odsarafiti se ili blabla... ali ne racunas da su 2.5 od 3 spita Simonin singl.
Ali ako ispada 80% postavljenih spitova, RUKOM izvlacis spitove, 9mm svrdlo u 8mm rupu, spit za vapnenac u rupu pjescenjaka, prasina u rupama - po tome je najlogicnije zakljuciti da su - KRIVI PENJACI?!!!

Da, mozda su penjaci mogli jos ovo ili ono, ali jednostavno je nemoguce da su
samo i
iskljucivo oni bili krivi.
Bas me zanima koga bi ti isti idolopoklonici optuzivali da se netko ozlijedi u Grahorovoj jer je Zdravko umjesto spitova stavio karike od plastelina?
Je pa slusajte, nije bilo u ducanu, a Zdravku se zurilo da zavrsi svoj projekt. Misiju. I da dobije nagradu. Da ga malo uslikaju... Multimedijalna projekcija preko leseva. Doslovno.
Post Scriptum - Kakvu vrstu 'smjera' su onda napravili Tom Cruise & Brian De Palma? I tko bi 'to' poslije njih trebao /mogao penjati?
Ako su penjaci zapravo trebali koristiti svoja osiguranja i bla bla, i ne dirati spitove jer su trebali znati da su nesigurni (wtf?!) - cemu onda ti spitovi?
I koja im je bila svrha? Mozda piercing stijene?
Lijepi su za gledanje jer takve nitko tamo ne koristi? (s razlogom!!!).
Sluze kao putokaz?
Ili vjetrokaz?
S obzirom da se u stijeni slobodno okrecu kako vjetar zapuse...