Ono što bih isto želio reći, kad vidimo ove požare, kad vidimo menadžment u požarima, sustav domovinske sigurnosti koji je brend ove vlade se potvrđuje, a što je to? Znači, to je to zajedništvo, solidarnost, sve sastavnice sustava domovinske sigurnosti, i vatrogasci, i policajci, vojnici, sigurnosno obavještajni sustav, Gorska služba spašavanja, cijela zajednica, općina, grad, županija, ostala ministarstva, znači procesi, menadžment, krizni stožeri, ovaj, upravljanje sa svim tim stvarima. Narastanje. Kako ide to narastanje snaga? To je, to je stvarno velika stvar u svemu tome, znači kroz taj sustav, i mislim da se nosimo sa time. I ono što bi na kraju htio zaista pohvaliti, znači pohvaliti sve ljude, na terenu, upravo kroz taj sustav domovinske sigurnosti, znači ljudi vide kroz taj sustav, znači pohvalio bih vatrogasce, stvarno ljudi daju, ono, sve od sebe, pohvalio bih, vidite, vojska je tu, uvijek spremna pomoći našem narodu u nevoljama, policija naša koja je na terenu, lokalna zajednica, župani, općine, gradonačelnici, Gorska služba spašavanja, Crveni Križ, medicina, znači stvarno, ono, velika pohvala, ogroman napor, velika pohvala. Kažem, kako? I ono što je ključ: čovjek. Mještanin. I to je taj koncept domovinske sigurnosti, mi želimo da ljudi brane svoj dom, brane svoju kuću, imaju odgovornost. Jasno je da država ima najveću odgovornost za sigurnost, međutim, moraju ljudi isto gledati šta je oko kuće, kako, prosjek, kako, ima li nečega što bi moglo, je li hidrant radi, ne radi, i sve ostalo, znači ta cijela priča kroz, kroz, ali mislim da smo na dobrom putu, da smo na dobrom putu. Nema, hvala Bogu, kažem, u svemu tome ljudskih žrtava, što je dobra stvar, kažem imamo imovine oštećene, ali u odnosu kad vidite kad to gori, lako je pričati, a ugasiti, treba to ugasiti, treba to, treba ući u tu vatru, treba to sve postaviti, to su, stvarno su junaci, ja vam, kažem vam, i sada je angažirano, skoro je petsto vatrogasaca sada na terenu u jednoj smjeni, mi smo angažirali sto pedeset vojnika u jednoj smjeni, a gdje su naši kanaderi, dečki, piloti, to je, to su, to su, svi su junaci, svi su junaci te cijele priče. Vidimo i druge države, vidimo druge probleme sa tim. Jasno, trebamo ulagati dalje u sigurnost, u te procese, mislim da to radimo, analiziramo svaku situaciju, analiziramo svaki požar, kroz sustav naučenih lekcija želimo raditi na tim poboljšanjima, mislim da, upravo, i na, ono što je ključ, mislim da smo na terenu i da angažirano na terenu, ovaj, sve to rješavamo. Ono što bih na kraju još jednom upozorio: oprez. Znači stanje je zadovoljavajuće, oprez, produžit će se ovo još jedno petnaest-dvadeset dana, znači formalno nama je sezona do prvi desetoga, ali u odnosu na meteosituaciju koju pratimo, znači oprez, moramo pratiti, gledati, mi ćemo iz zraka gledati, policija, sigurnosno-obavještajni sustav, cijeli, baš sada, petnaest-dvadeset dana, jako aktivno, jer je ključ informacija, da se ima, i da je brzina reakcije brza, to je sada ključ petnaest-dvadeset dana u kontekstu požara, i ove cijele, ovaj, situacije. Evo, predsjedniče, toliko.
ministar obrane, general Asimetrična Ugroza