Uputa je ono što čitaš kad iscrpiš sve druge mogućnosti rješavanja problema. To je gledište rašireno i u dijelu penjačkih krugova, ali zbog specifičnosti sporta moglo bi se desiti da fatalni pad nastupi prije nego što se pristupi čitanju uputa.
Svaki penjački pojas ima na sebi odštampane upute za korištenje, a ceduljica na novom Petzlu između ostalog kaže:
Failure to follow these warnings can result in injury or death.
i
The technical notice must be read and understood before use.
Uputa izgleda ovako:

Slika gore desno pokazuje ispravno navezivanje na uže: koristi se dvostruka osmica (i nikakav drugi čvor, bulin i sl.!) a uže mora obuhvatiti i gornji i donji dio pojasa.
Slika dolje desno pokazuje da se naprava za osiguravanje (u ovom slučaju osmica)
stavlja na prsten koji spaja gornji i donji dio pojasa. Iako je uputa posve jasna svakodnevno sam i u dvorani i na penjalištu svjedok da znatan postotak penjača (cca. 10-20%) pri osiguravanju karabiner stavlja kroz oba dijela pojasa, onako kako se navezuje na uže.
Prije dvije godine došao mi je s tom forom bivši školarac i rekao mi je da mu je to pokazao "neki alpinist na Okiću". E sad, što vrijedi 5 tjedana tečaja, instruktori, priručnik, upute uz pojas i osiguravalo kad "neki alpinist na Okiću" zna bolje nego oni koji tu opremu dizajniraju, proizvode i testiraju.
Moram priznati da mi nije sasvim jasan razlog zašto bi jedno bilo ispravno, a drugo neispravno. Možda to ima veze s tim da su matičari dizajnirani i testirani na opterečenje na 2, a ne na 3 točke, ali to je u ovoj priči sasvim sporedno jer ulog je (moja jedina) glava na ramenu i ne bi je želio povjeriti nekome tko nije u stanju razumjeti jednostavno uputstvo ili je toliko umišljen da misli da je pametniji od cijelog Petzla, Beala i Campa zajedno.