Lugarnica
23. Sep 23. 01:57:30 *
Welcome, Guest. Please login or register.

Login with username, password and session length
News:

Home   Help Search Login Register  
Pages: [1] 2
  Print  
Author Topic: Popularne zablude  (Read 15473 times)
zdravko
Lugarski guru

Što gore, to bolje!

View Profile
« on: 16. Nov 06. 14:36:43 »

Uputa je ono što čitaš kad iscrpiš sve druge mogućnosti rješavanja problema. To je gledište rašireno i u dijelu penjačkih krugova, ali zbog specifičnosti sporta moglo bi se desiti da fatalni pad nastupi prije nego što se pristupi čitanju uputa.

Svaki penjački pojas ima na sebi odštampane upute za korištenje, a ceduljica na novom Petzlu između ostalog kaže:

Failure to follow these warnings can result in injury or death.
i
The technical notice must be read and understood before use.

Uputa izgleda ovako:

Slika gore desno pokazuje ispravno navezivanje na uže: koristi se dvostruka osmica (i nikakav drugi čvor, bulin i sl.!) a uže mora obuhvatiti i gornji i donji dio pojasa.
Slika dolje desno pokazuje da se naprava za osiguravanje (u ovom slučaju osmica) stavlja na prsten koji spaja gornji i donji dio pojasa. Iako je uputa posve jasna svakodnevno sam i u dvorani i na penjalištu svjedok da znatan postotak penjača (cca. 10-20%) pri osiguravanju karabiner stavlja kroz oba dijela pojasa, onako kako se navezuje na uže.
Prije dvije godine došao mi je s tom forom bivši školarac i rekao mi je da mu je to pokazao "neki alpinist na Okiću". E sad, što vrijedi 5 tjedana tečaja, instruktori, priručnik, upute uz pojas i osiguravalo kad "neki alpinist na Okiću" zna bolje nego oni koji tu opremu dizajniraju, proizvode i testiraju.

Moram priznati da mi nije sasvim jasan razlog zašto bi jedno bilo ispravno, a drugo neispravno. Možda to ima veze s tim da su matičari dizajnirani i testirani na opterečenje na 2, a ne na 3 točke, ali to je u ovoj priči sasvim sporedno jer ulog je (moja jedina) glava na ramenu i ne bi je želio povjeriti nekome tko nije u stanju razumjeti jednostavno uputstvo ili je toliko umišljen da misli da je pametniji od cijelog Petzla, Beala i Campa zajedno.

There's Nothing in the Middle of the Road but Yellow Stripes and Dead Armadillos.
codar
Lugarski guru

Legi, intellexi, condamnavi

View Profile
« Reply #1 on: 16. Nov 06. 17:37:58 »

ni meni nije jasno zasto mora biti stavljen samo kroz prsten,debilana...a valjd je neko tamo pametniji pa zna zasto. Grin Grin Grin

(pa)?teta
zdravko
Lugarski guru

Što gore, to bolje!

View Profile
« Reply #2 on: 24. Nov 06. 12:15:07 »

Malo kopanja po internetu i riješena je dugogodišnja zagonetka:

Zanimljivo je da se prije 7-8 godina oko tog pitanja vodio rat u komisiji za sportsko penjanje između Dorijana Perhata i Borisa Čujića koji je završio izbacivanjem Čujića iz komisije i ukidanjem njegove instruktorske "licence".

BTW. Čujić je tada bio u pravu...

There's Nothing in the Middle of the Road but Yellow Stripes and Dead Armadillos.
dac
Lugarski guru

putarmuha

View Profile WWW
« Reply #3 on: 25. Nov 06. 15:58:52 »

moj 100ti post i sad sam faca iliti
lugarski as

Ja sam leptirić
RLand
Lugar suradnik
*

View Profile
« Reply #4 on: 04. Nov 09. 18:19:27 »

malo sam citao ove starije postove.... i vidim da je ovo pitanje ostalo neodgovoreno.

Razlog je X-loading ili se jos zove  triaxel loading ( nisam siguran dali postoji hrvatska rijec)

Svi proizvodaci opreme su paranoidni mogucnosti da triaxel loading moze uzrokovati failure carabinera pri izuzetno malim brojem KN
Damir
Lugarski as

View Profile
« Reply #5 on: 04. Nov 09. 18:35:36 »

Troosno?
zdravko
Lugarski guru

Što gore, to bolje!

View Profile
« Reply #6 on: 04. Nov 09. 20:43:25 »

Mislim da nije problem u posebno malom broju kN nego u beskonačnosti različitih kombinacija sila koje bi trebalo atestirati. Svi karabineri se testiraju i deklarira se uzdužna, poprečna i nosivost uz otvorena vrata. Sve ostalo je siva zona, a tome baš nije mudro povjeravati sigurnost.

RLand
Lugar suradnik
*

View Profile
« Reply #7 on: 04. Nov 09. 21:58:34 »

Troosno?
  mislim da bi trovektorsko bilo blize...ne radi se o osovonama i poluosovonama,  Wink
RLand
Lugar suradnik
*

View Profile
« Reply #8 on: 04. Nov 09. 22:06:36 »

Mislim da nije problem u posebno malom broju kN nego u beskonačnosti različitih kombinacija sila koje bi trebalo atestirati. Svi karabineri se testiraju i deklarira se uzdu?na, poprečna i nosivost uz otvorena vrata. Sve ostalo je siva zona, a tome ba? nije mudro povjeravati sigurnost.

kombinacije jesu beskonacne, a navodno u nekim situacijama i opasne, mislim da se nije potrebno zabrinjavati sa sa toprope, jer je skoro nemoguce uzrokovati opasne kN...ali nije pozeljno stvarati lose navike..

za detaljnije informacije pogledajte (koga zanima) ako vam se ne cita sve potrazite "using the belay loop per manufacture's direction"   

http://www.tradgirl.com/climbing_faq/safety_3.htm
Riki
Lugar pripravnik
**

View Profile
« Reply #9 on: 05. Nov 09. 07:33:26 »

Troosno?
  mislim da bi trovektorsko bilo blize...ne radi se o osovonama i poluosovonama,  Wink

toosno = tri + osi
troosovinsko = tri + osovina

troosno opterecenje je pravi izraz
RLand
Lugar suradnik
*

View Profile
« Reply #10 on: 05. Nov 09. 15:41:56 »

Troosno?

toosno = tri + osi
troosovinsko = tri + osovina

troosno opterecenje je pravi izraz

zvuci dobro Riki, moj hrvatski je malo zahrdan...hvala na objasnjenju
|mario|
lugar
Lugarski as
*

View Profile
« Reply #11 on: 17. May 10. 12:51:48 »

da li sam u zabludi ako mislim da mogu oprati penjacice sa praskom i puno puno vode (potpunim uranjanjem) i da ce nakon susenja biti u upotrebljivom stanju? prije pola godine sam poslusao petru i njezino ekopranje sa krpicom i octom sto je bilo ok ali sada bih mozda probao totalno uranjanje i namakanje pa me znaima koje su negativne posljedice, ako ih ima...
chak(nuti) noris
Lugarski guru

View Profile
« Reply #12 on: 17. May 10. 13:57:55 »

Dezinformacije!  Tongue

Dakle, ja operem svoje penjačice s deterd?entom, ostavim ih sat vremena u njemu, onda isperem i u zadnju, čistu vodu stavim ocat i dr?im sat vremena. Nakon toga ih punim papirom dok ne upije ?to vi?e vode mo?e i stavim su?iti na na prozračno i toplo (tipa sad kad je toplije vrijeme na balkon).

Neće im ni?ta biti u vodi s dete?entom, samo pazi da ih ?to vi?e posu?i? kasnije jer ako će se predugo su?iti, onda će se usmrditi pa si dao dreku pljusku.

|mario|
lugar
Lugarski as
*

View Profile
« Reply #13 on: 17. May 10. 14:38:48 »

...ja operem svoje penjačice s deterd?entom, ostavim ih sat vremena u njemu, onda isperem i u zadnju, čistu vodu stavim ocat i dr?im sat vremena.

predivno. zasto bi mi penjacice mirisale po svjezini, bijelim ruzama, laticama poljskog cvijeca, cvijetovima japanskih tresanja kad mogu po alkoholu i octu  Roll Eyes Tongue 

jel moguce ovo susenje obaviti u vrecici i centrifugom u mashini?

chak(nuti) noris
Lugarski guru

View Profile
« Reply #14 on: 17. May 10. 15:12:35 »

ne znam. preporucam ako ih i stavljas u masinu, da je stavis na program, a time i centrifugu za osjetljive tkanine.

kako si zakljucio da se ocat stavlja zbog mirisa? valjda zato ?to je poznato da je on glavni sastojak chanela 5?
ne stavlja se ocat zbog mirisa, vec zbog dezinfekcije. ucinkovito ubija gljivice i bakterije pa tako penjcice kasnije manje smrde. u ostalom, kad se posu?i miris octa ishlapi i ostane miris deterd?enta.
+ ocat je učinkovit za bolje ispiranje deterd?enta. ja ga stavljam i u zadnju vodu ispiranja rublja  Tongue Grin

ako stavis samo deter?ent, onda kada njegov miris prode, vrati se smrad penjacica, dok nakon octa treba duze da bi one ponovno počele zaudarat.

uostalom, čini po voljii
Pages: [1] 2
  Print  

Jump to: