Lugarnica
30. Jul 10. 10:23:59 *
Welcome, Guest. Please login or register.

Login with username, password and session length
News:

Home   Help Search Login Register  
Pages: [1] 2 3
  Print  
Author Topic: Čujić i Matković: ubojice?!  (Read 6485 times)
zdravko
Lugarski guru

Što gore, to bolje!

View Profile
« on: 19. Jan 09. 01:31:27 »

Naišao sam na jezivu priču o pogibiji australskog penjača.

Dvojica penjača su krenuli u smjer po imenu Bunny Bucket Buttress (6a+, 270m) kojeg prije nisu penjali i imali su samo informacije koje se nalaze u vodiču. Negdje na polovici smjera pogriješili su i umjesto da skrenu jako ulijevo oni su otišli desno slijedeći liniju novih ekspanzivnih spitova. Jedan spit je popustio, a uže se pri padu prerezalo na oštri rub police. Uslijedio je 250 metarski pad. Drugi penjač je ostao na sidrištu dok ga slijedeći navez nije spasio.
Na prvi pogled ovo je obična nezgoda, jer događalo se da spit popusti. Međutim, pogled na rub police koja je prerezala uže tjera svakoga da se zapita: a koja budala je napravila smjer iznad ovakvog oštrog ruba kad je vidljivo da kamene ploče koje vire neodoljivo podsječaju na zube na pili. Poznati fotograf i penjač Simon Carter je nakon nesreće absajlao kroz smjer u potrazi za uzrocima i ono što je našao u meni izaziva jezu. Pregledao je rupu iz koje je ispao spit i ustanovio da je u njoj puno prašine od bušenja. Prije postavljanja ekspanzivnog (a i bilo kojeg drugog) spita sva prašina se mora puhanjem i četkanjem počistiti iz rupe. Carteru je bilo nevjerovatno da netko tako postavlja spitove. Zatim je testirao slijedeći spit tako da se ukopčao u njega s pojasom i počeo naginjati unatrag. Spit je odmah ispao. Ponovio je test s još jednim spitom i rezultat je bio isti jer su sve rupe bile prevelike za spitove pa ih nikakvo pritezanje ključem nije moglo zategnuti.
Do sada već svi imaju isto pitanje na pameti:

So who bolted this route? It would seem to be the work of some visiting European climbers that have since left the area. I’ve heard they are Polish climbers and another source said they are from the Czech Republic. If it is who we think they are a friend of mine clearly told them not to place that type of bolt around here.

Dakle, netko tko je enormno glup ignorira upozorenja lokalnih penjača i postavlja "smjer" koji je smrtonosna klopka i pri tome koristi Raumer spitove za spiljarenje i canyoning. Meni tu već ponestaje nazivlja za daljnje stupnjeve kretenizma, ali priča ide i dalje:

I am the publisher of the local guidebook but have not received any route information about this route. I’ve checked the relevant online websites and there is no info there either.

Neki "Čeh" ili "Poljak" je postavio smrtonosnu klopku usred australskog penjališta Blue Mountains, nikome ništa nije rekao i nestao je u vidu lastina repa? Moje lampice su se počele paliti kad sam vidio prepoznatljive Raumer spitove. A sad, usporedite sliku nepoznatog smrtonosnog smjera s "Dramatičnim raspletom projekta 'Velike stijene svijeta'" i zaključak donesite sami.

Dopunska literatura:
http://www.onsight.com.au/news-blog/articles/36/nicks-accident-what-happened
http://www.onsight.com.au/news-blog/articles/37/report-follow-up
http://www.adventure-sport.net/index.php?option=com_sport&task=view&id=4252&catid=103&Itemid=276
http://www.adventure-sport.net/index.php?option=com_sport&task=view&id=4290&catid=108&Itemid=279
« Last Edit: 01. Oct 09. 12:23:01 by zdravko » Logged

There's Nothing in the Middle of the Road but Yellow Stripes and Dead Armadillos.
Sharmantni Vlado
Lugarski as

bivsi penjac

View Profile
« Reply #1 on: 19. Jan 09. 02:08:31 »

jebote koje sranje (pardon my french)  Shocked

Ispenjavši prvenstveni smjer u Australiji "Posljednja šansa za Happy End" Čuja i Matan završili su svoj projekt dug 12 godina - "Velike stijene svijeta".

kaj bi to sad znacilo? prvenstveni smjer? prvi su ga popeli i dali ime ili su ga i postavili?
sta god da bilo, strasno je... il su ga samo popeli sto bi znacilo da se i njima moglo desit ili su ga postavili sto je jos i strasnije
-citajuci malo vise o tom njihovom projektu ispada da su oni postavljali nove smjerove svugdje

i jos jedno pitanje... sta nisu ti raumer spitovi isti oni na kojima i mi penjemo tu na kalniku, okicu i terihaju? siguran sam da sam ih vec negdje vidio
« Last Edit: 19. Jan 09. 02:30:33 by Sharmantni Vlado » Logged

がんばれ
zdravko
Lugarski guru

Što gore, to bolje!

View Profile
« Reply #2 on: 19. Jan 09. 11:02:39 »

Oni su ga postavili i prvi popeli. Projekt manje - vise. Malo je vjerojatno da će itko penjati njihov smjer na Grenlandu, ali ima njegovih smjerova po Hrvatskoj koliko hoćeš. Pola Paklenice je po principu "prvo zategni maticu, a onda tek ukopčaj komplet". Nisu ti spitovi posebno loši kad se stavljaju u vapnenac, ali ako ih postavljaš nabrzaka bez da očistiš rupu to baš i nije neki posao.

There's Nothing in the Middle of the Road but Yellow Stripes and Dead Armadillos.
Damir
Lugarski guru

View Profile
« Reply #3 on: 19. Jan 09. 11:21:25 »

Međutim, pogled na rub police koja je prerezala uže tjera svakoga da se zapita: a koja budala je napravila smjer iznad ovakvog oštrog ruba kad je vidljivo da kamene ploče koje vire neodoljivo podsječaju na zube na pili.

"Splošna ideja zgodbe je, da svedrovci v smeri niso v redu, Nick je padel mimo police varovališča, kjer je njegovo vrv prerezala ostra skala in je tako padel 150 metrov proti tlom. Če ostre skale ne bi bilo, bi iz stene potegnilo njega in njegovega varovalca in tako bi umrla oba. Izjemno neodgovorno s strani oseb, ki vrtajo smeri.
Lep pozdrav, Jacqui Middleton"
Damir
Lugarski guru

View Profile
« Reply #4 on: 19. Jan 09. 11:22:44 »

Stvarni mi je zao zbog cijelog dogadjaja koji se nije smio dogoditi.

http://www.alpikor.org/index.php?p=8575
http://www.chockstone.org/Interviews/JMiddleton.htm

Jacqui Middleton: "Ali poznate kakšne poljske ali češke plezalce, ki so pred kratkim bili v Blue Mountains v Avstraliji in vrtali nove smeri? V smeri, kjer so obiskovalci vstavili šokantne svedrovce, je prišlo do nesreče s smrtnim izidom. Avstralska policija bi rada jasno vedela, kdo je odgovoren. Članek, ki opisuje nesrečo, je spodaj. Kot odgovor na prejšnje vprašanje: da, poznam fanta, ki se je ubil."
« Last Edit: 19. Jan 09. 11:31:58 by Damir » Logged
Damir
Lugarski guru

View Profile
« Reply #5 on: 19. Jan 09. 11:24:44 »

Simon Carter: "Still, I’m having trouble getting past thinking that the bolting on this route was more than a little irresponsible. For a visiting European climber the lure of acres of unclimbed rock must be great, but I think it exceptionally poor form to visit an area, totally ignore the local ethic and what you are told by the locals, spend days placing bad bolts, and then bugger off again without telling anyone the details of what you have done."
zdravko
Lugarski guru

Što gore, to bolje!

View Profile
« Reply #6 on: 20. Jan 09. 12:32:37 »

Rasprava o temi na lokalnom australskom forumu:

http://www.chockstone.org/Forum/Forum.asp?Action=DisplayTopic&ForumID=5&MessageID=4444&Replies=75&PagePos=0&Sort=#newpost

Uglavnom diskutiraju o neprikladnosti ekspanzivnih spitova u pješčenjaku, a sve što i ja mislim o tematici sadržano je ovdje

It amazes that these bolts where left in place by those placing them. In almost anything other than climbing this would be well beyond "exceptionally poor form". Criminal negligance comes to mind as these where a time bomb waiting to go off. (I almost hesitate to use those words. Negligence requires a duty of care and ultimately if legal duty of care enters the climbing world with any substance I fear for the future of the sport.)

PickNick
Lugar pripravnik
**

View Profile
« Reply #7 on: 20. Jan 09. 13:42:21 »

netko nazvao 92?  Angry

Man can only grow by facing the challenges..
chak(nuti) noris
Lugarski guru

View Profile
« Reply #8 on: 20. Jan 09. 16:18:43 »

http://www.adventure-sport.net/index.php?option=com_sport&task=view&id=4252&catid=103&Itemid=276
Zabiješ spit, opteretiš ga a on se već vrti. Neke smo mogli rukom izvaditi!

Kakav covjek ostavlja u smjeru spitove, a svjestan je da ispadaju? Kao ja sam prosao, a drugi nek se (ne) snadu/ubiju?

I sta misliti o covjeku koji nakon sto tako nesto ucini, to mrtav hladan napise u svom izvjestaju? Kao da je to potpuno normalna stvar.
Njemu je to normalno - ?!
Izvjestaj sa safarija: isao sam u Afriku i postavio par neoznacenih nagaznih mina. Bilo nam je super.

To kaj se covjeku prerezalo uze je diskutabilni odabir mjesta za smjer. Prava rijec je isforsirani u ovom slucaju jer se vidi da su drkali samo da stignu izvrsiti "misiju".

Ali istinska tragedija necijeg morala i brige za bliznjega je ostaviti (ne)spitove za koje si svjestan da ispadaju. RUKOM povuceni. Tempiranu bombu.
I jos se time hvaliti.

Bas me zanima dal bi si netko sina poslao u takav smjer i da li bi smatrao autora smjera krivcem za pogibelj kad bi dijete pronasao na dnu litice?
S izvucenim spitom na kompletu.

« Last Edit: 20. Jan 09. 16:32:50 by chak(nuti) noris » Logged

Gomu gomu no... MATILDA!!!
Herak
Lugarski guru

Uhvaćen u preljubu s vlastitim bicepsom!

View Profile
« Reply #9 on: 21. Jan 09. 11:21:25 »

ja se samo nadam da će odgovarati...
PickNick
Lugar pripravnik
**

View Profile
« Reply #10 on: 21. Jan 09. 12:33:08 »

kome? tu nama na forumu lugarnice?
ja sam najozbiljnije pitao jel tko zvao murju kad se već moral spominje, ili 94 ak su stvarno oni tak puknuti i ak postoji mogućnost da i ja naježim od njihovih smjerova koje su ili će postaviti..

Man can only grow by facing the challenges..
Herak
Lugarski guru

View Profile
« Reply #11 on: 21. Jan 09. 19:50:53 »

kome? tu nama na forumu lugarnice?
ja sam najozbiljnije pitao jel tko zvao murju kad se već moral spominje, ili 94 ak su stvarno oni tak puknuti i ak postoji mogućnost da i ja naježim od njihovih smjerova koje su ili će postaviti..

pa australskoj policiji valjda... kako kome... Pa neće ih naša policija goniti zato jer su ubili nekoga u australiji...
zdravko
Lugarski guru

Što gore, to bolje!

View Profile
« Reply #12 on: 22. Jan 09. 10:34:58 »

netko nazvao 92?  Angry
Ne, već se australska policija bavi s tim, ali ako želiš možeš nazvati državnu pravobraniteljicu za djecu
http://gpp.pravo.hr/pravosud/pp/pd.htm
 i objasniti joj da iako ...
Dan nije počeo najbolje: ujutro prije puta Borna se žali da ga boli noga, šepa, ne može hodati, želi da ostanemo doma. No Timon je neumoljiv i moramo ići.
... luđak svejedno neumoljivo tjera svoje bolesno dijete na penjačko natjecanje.

Pomalo blijed i ustrašen (dan kasnije završili smo u Klaićevoj sa sumnjom u slijepo crijevo) s bolom u nozi ne pruža sve što može i natjecanje završava na još uvijek vrlo dobrom četrnaestom mjestu.
Bravo!
I na kraju u komentarima slavodobitna izjava brižnog oca.
borna
cuja, :: 18.12.2006.
Danas je operirao slijepo crijevo ...

Za one koji još uvijek ne mogu vjerovati da ovakvi monstrumi postoje:
http://www.adventure-sport.net/index.php?option=com_content&task=view&id=2638

chak(nuti) noris
Lugarski guru

View Profile
« Reply #13 on: 22. Jan 09. 14:44:45 »

ja se samo nadam da će odgovarati...

odgovarati? odgovarati?!

hihihihi! 

Ak je Hrestak za onaj penjacki "kako se samoubiti prirucnik" dobio nagradu, autori ovog smjera (kojima je valjda taj isti napisao upute za (ne)zabijanje (ne)spitova) mogu samo, u najmanju ruku, dobiti Purpurno srce HPS-a!

Gomu gomu no... MATILDA!!!
Herak
Lugarski guru

View Profile
« Reply #14 on: 28. Jan 09. 03:04:13 »

kaj hihihi? Pa nisam ni mislio da će ih HPS kazniti... Ali Australci bi mogli...
Pages: [1] 2 3
  Print  

Jump to: